Panosteitis (vokseværk)

Panosteitis er en spontant opstået lammelse som normalt optræder hos store hunderacer, herunder Basset Hound. Af denne grund er det muligt at lidelsen har arvelige årsager. Nogle dyrlæger mener at sygdommen kan forårsages eller forværres af stress.
Angrebne hunde er normalt mellem 5 og 14 måneder gamle og hanner rammes oftere end tæver, men lidelsen kan optræde helt fra 2 måneder og til voksenalderen. Lammelsen opstår tilsyneladende pludseligt, normalt tilsyneladende uden forudgående traumer eller overanstrengelse. I de fleste tilfælde rammes et eller begge forben først og flytter sig rundt således at lammelsen ser ud til at skifte fra ben til ben. Ofte optræder periodiske bedringer. Dette gør behandlingsmetoderne vanskelige idet mange hunde spontant vil komme sig for siden at få tilbagefald. 
Røngtenbilleder afslører som regel at knoglerne har større tæthed end normalt og at konturerne virker uskarpe. Det kan være nødvendigt at tage billeder med et par ugers mellemrum idet det tidlige stadie ikke med sikkerhed kan konstateres på røngten. Hvis knoglerne i det berørte ben udsættes for et tryk vil det afstedkomme smerte.
I de fleste tilfælde varer den værste smerte mellem 1-2 måneder men kan svinge i intensitet i helt op til et år. Smertestillende medicin som f.eks. asperin kan være nyttigt. I kraftige tilfælde kan Cortisonpræparater komme på tale men kun i samråd med en dyrlæge.
Tilstanden er heldigvis ikke permanent, hvilket betyder at den forsvinder med tiden, med eller uden behandling. Smertelindring er imidlertid en god måde at få hvalpen til at trives og leve med sygdommen og bør anvendes.

Forekomst: Almindelig