Øjne

Cherry Eye (kirsebærøje)
For at øjet kan fungere normalt, er det meget vigtigt, at der hele tiden produceres tårer. Hunden har 2 tårekirtler, der rundt regnet producerer halvdelen af tårene hver, så derfor er de lige vigtige. Den ene af disse tårekirtel sidder i hundens blinkhinde.
Hovedsageligt hos hvalpe og unge hunde sker der en gang i mellem det, at denne kirtel hæver, og bliver så stor, at den ikke kan være bag blinkhinden, men falder frem foran blinkhindens kant.
Når denne tårekirtel sidder der, hæver den og bliver gevaldig rød, så det næsten ligner et kirsebær, og derfor hedder sygdomme "kirsebærøje". Selve øjet bliver tit lidt irriteret.
Dette afhjæpes af en operation, hvor kirtlen sættes tilbage på sin naturlige plads, og med nogle tynde tråde sys fast her.
Så hvis din hvalp pludseligt i det ene eller i begge øjne får en rød hævelse i den inderste øjenvinkel, ind mod næsen, så er det sandsynligvis sådant et cherry eye - og så er det med at komme til dyrlæge, for jo tidligere man opererer, jo bedre resultater får man. Ikke sådan at forstå, at disse operationer skal udføres om natten eller om søndagen, men der er ingen grund til at vente 2-3 uger for at se, om det går i sig selv igen, for det sker meget sjældent.
Forekomst: Sjælden