Schweiss - en aktivitet i naturen

Schweissarbejdet bruges til eftersøgning af anskudt og påkørt vildt, men det er samtidig en uovertruffen mulighed for at få en naturoplevelse sammen med sin hund.
Vi har prøvet at gå  schweiss med flere af vore hunde men kun Freddie har vist det store talent for det. Det kan ellers dyrkes året rundt uden hensyn til vejret men er et arbejde, der kræver stor koncentration og ro; derfor er det en fordel, at man også går til lydighedsdressur med sin hund.
Selve schweissarbejdet kræver nogle grundlæggende færdigheder af føreren, og det er derfor af stor vigtighed med en grundlæggende instruktion af en erfaren instruktør. Man vil kunne få hjælp til opstart af Schweissudvalgets medlemmer.
    Derefter træner man alene eller sammen med andre hundevenner. Dertil kræves en skov, hvor man må træne. Det må man i de fleste statsskove, men spørg om tilladelse inden. Man kan begynde at træne, så snart men har fået sin hvalp. I begyndelsen trænes med foderslæb, hvilket udemærket kan foregå hjemme på ens egen græsplane, hvor man til slut har sat madskålen som belønning. Det er meget vigtigt altid at give en belønning, når hunden finder "dyret". Senere trænes med okseblod fra en drypflaske, en 10 meter line samt et bredt læderhalsbånd. For enden af sporet kan lægges et stykke skind, så hunden får succes med at have fulgt sporet.
Hunden lærer at følge kun en fært og sortere alle andre lugte fra skoven, ræve, rådyr osv. Fra. Lugtesansen påvirkes af vejrforhold (tørt fugtigt sne frost), hudens alder, koncentrationsevnen, erfaring, bundforholdene (bøgeblade, grannåle, græs) og lugte fra skovens andre dyr.